« veebruar 2006 | Main | aprill 2006 »

28. märts 2006

Mägi ja Muhamed

Aarne Mäe...

...tuli Brüsseli Muhamedi juurde.

Joonistasime kanali ääres karikatuure ja möödusime öise Manhattani libudest.

Posted by afanasjev at 01:58 | Comments (0)

27. märts 2006

Sori, puhuteko suomea?

Kairika nägi ükspäev...

...töö juures täitsa mustanahalist meest, kes küsis möödujatelt ehtsas soome aktsendiga inglise keeles: "Sori, taas sammpodi spiik inglis?"

Tähistamaks soomlaste geneetilise koodi värskendamist, aga mitte vaid seda, külastasime eile Blaesi tänaval Aafrika kaupade poodi. Mitte taolist toidu- ja asjakaubamaja, nagu Matonge'is, vaid ehedat Belgia koloniaalajastu jäänukit. Kaks kõdunevat majatäit maske, nukke, roostes metallosadega muusikariistu, katkise nahaga trumme, aafriklaste poolt kantud riideid jmt. Liikuda oli väga kitsas. Siit-sealt kõikuvale mädanenud põrandale oli hiinlasest poemees vedanud värviga kollase joone. "Follow the yellow line". Ka põnev.

Põhiasi oli muidugi Teve sünnipäev ja Pallimänguplatsi (Place du Jeu de Balle) täika külastamine. Resultaat: ultraviolettläikega tumepruun savikauss 3 euri eest pluss punane lillekujuline kausika 1 euri eest.

NB! Samas piirkonnast sain marokaani pudupoest ka kruvikeeraja, millega voolu olemasolu mõõdetakse. Hind 1 eur. Selgus, et vool elutoa lakke ei jõua, kuid lülitisse jõuab, kuni selle kohani, kus kaks takistit ees ootab. Ilmselt on takistid läbi. Tuleb uued osta. Kes kurat mõtles omal ajal, et elutoa laevalgus peab olema reguleeritava tugevusega?

Posted by afanasjev at 14:28 | Comments (2)

Čankišou

Soovitan tshehhi bändi...

...Čankišou. Kui tähed läbi ei tulnud, siis ilma kriipsudeta: Cankisou.
http://www.cankisou.cz/

Sisukam ja tihedam kui Kusturica värgid, aga muidu sarnases võtmes. Kõlbab kuulata kogu ulatuses.

Posted by afanasjev at 14:26 | Comments (0)

24. märts 2006

Express Cathedral

Katedraal on nüüd mitte ainult Emajões,...

...vaid ka Aare Pilve lühiarvustusena Eesti Ekspressis.

http://www.ekspress.ee/viewdoc/6ECFFCA03A605DBDC225713700564FFC

"See raamat annab aimu, et on võimalik inimkonna traagiline jagunemine tartlasteks ja mittetartlasteks. Seda polegi ju ühe luulekogu kohta vähe."

Posted by afanasjev at 10:20 | Comments (2)

23. märts 2006

Brokeback revisited

Karl avas eile mu...

...silmad - tatina veniv Brokebacki mäe film on aint selleks olemas, et tõestada - kõik filmid, mis tatina venivad, ei ole Eesti omad.

Posted by afanasjev at 10:04 | Comments (0)

22. märts 2006

Kirjanik

Tundub, et nüüd pole enam...

...kuhugi pugeda, kui öeldakse: "Kirjanik!" Ju ma siis olen, vähemalt Eesti Kirjanike Liidu liige.

http://www.ekl.ee/liikmed.html

Posted by afanasjev at 11:37 | Comments (4)

20. märts 2006

Brokeback Mountain

Vaatasime eile siis kuulsa...

...homokauboide armastusfilmi ära. Saast! Ei tasu vaatamist. Üle kahe tunni igavust. Mingeid sügavaid inimtundeid ei olnud, tundestseenid olid pingutatud ja ebaveenvad. Tegevus peaaegu puudus. Seda tunnet, et mehed on aastate kaupa lahus, aga siiski üksteist armastavad, ei tekkinud. Lahusoleku traagika ja jällenägemise rõõm puudusid. Kaameratöö oli igav. Maht mõõdutundetu.

Kogu filmi ainus väärtus on seksikas teema. Aga see ammendub paari sekundiga ära. Piisab kirjalikul kujul esitusest: "Kaks kauboid on lillad ning elavad oma suhet ja loomust alla surudest nõmeigavat argielu." Kogu lugu. See oleks piisav materjal olemaks millelegi muule keskenduva filmi taustsüsteemiks.

Pigem vaataks kaks tundi Tom of Finlandi joonistusi. Oleks põnevam ja erutavam.

Posted by afanasjev at 10:13 | Comments (0)

18. märts 2006

Särav ülevaade

Silver Sära on Algernonis Augeiase tallide...

...puhastamise mõõtu töö ära teinud 2005. aasta proosaülevaate näol.

Otselink on siin:
http://www.obs.ee/cgi-bin/Zope.cgi/docs/ROOT/Algernon/docShowArt?artid=1545&comment=1&commentlist=1&type=news_item

Loodan, et keegi ei pahanda, kui endassepuutuvad lõigud kopipasten:


/.../


Vahur Afanasjev on oma esimeses romaanis „Kastraat Ontariost” elab mõneti sarnanes absurdses atmosfääris nagu Mihkel Muti omaaegne „Elu allikad” - paralleeli tõmbamisele aitab ilmselt kaasa ka koomiliste tegelasnimede kasutamine: Aare Grisna, Peeter Ast, Ruts Poffer, Kimmo Napakymppi jne. Peategelane on närviline noor mees Daaba Kruup, kes saab töökoha maakonnalehe (Weise Teataja) toimetuses. Pidev põdemine oma töö pärast, alkohol, eraklik eluviis, kummalised kolleegid-tuttavad, väikese koha intriigid - need võiks olla märksõnad, mis absurdimaigulisest ja tragikoomilisest süžeest esile kerkivad. Ehkki ma pole lugenud Afanasjevi esimest jutukogu, julgeks „Kastraadi” põhjal arvata, et noor mees on leidnud üsna sobiva niši: vaimukat huumorit ei ilmu Eestis ka üleliia palju.

/.../

Panen kirja kümme nime, kelle teoste läbilugemisel saaks lühiülevaate kõigest: Bristol, Kallak, Seppo, Friedenthal, Luhaäär (piisab ühest raamatust, ükskõik millisest), Kruusvall, Tohvri („Sügisvalgus”), Antsu, Afanasjev, Arme.

Posted by afanasjev at 18:08 | Comments (2)

17. märts 2006

Mida Brüssel usub?

Sellele küsimusele annan vastuse...

...värskes, 17. märtsi Sirbis. Lugu kõneleb
Imbi Paju filmist "Tõrjutud mälestused"
ja selle vastuvõtust Europealinnas.

On kirjutatud: "Samuti soovin halba neile eestlastele, kes pistavad kisama sõnavabadusest, kui vangi pannakse inimene, kes väidab avalikult, et juutide holokausti pole olnud, või kui mõistetakse kohut Pinocheti üle."

Posted by afanasjev at 17:16 | Comments (0)

Teateid Eestist ja Euroopast

Malin ja mina...

...anname Ekspressi Areenil teateid
Eestist
ja Euroopast.


Posted by afanasjev at 12:16 | Comments (0)

Zeppelini leiutis

Krahv Zeppelini leiutis elab edasi, nagu...

...selgus eilsel külmkapi sügavkülmaosa uurimist. Bizet metroojaama kandis, mis on juhtumisi teises linna otsas, poolakate poest eksporditud ja Poolas toodetud kartulist, tärklisest ja lihast Leedu rahvustoit maitses hüva, kinnitades, et pelmeenidele, rahvioolidele ja vontonidele on konkurents täiesti olemas.

Huvitav, kas hüvadel tsepeliinidel ka sõjalist otstarvet võiks leida?

Posted by afanasjev at 12:03 | Comments (0)

15. märts 2006

Mööbel

Nii, eile õhtul tirisime...

...kaks kanapeed (või kahekohalist diivanit või organiseeritud saepuru, kanga ja porolooni), korraliku töölaua ja raamaturiiuli kohale. Polnudki nii jube. Marokaanist kaubataksojuht oli sunnitud eessõitva masina pärast suht äkiliselt pidurdama ja vähe siis ei tulvanud temast rõvedat sõimu araabia keeles. Sõna "neeger" esines mitu korda, kuna poolepealine eessõitja oli juhtumisi mustanahaline. Crash (filmi pean silmas).

Ühe kanapee sain kokku. Peaks vist enne soome keele tundi alt kamorkast raamaturiiuli viimased jupid üles tooma, õnneks mahuvad lifti, ja raipe kokku panema. Praegu on raamatud ja paberid mööda põrandaid laiali.

Üle tänava kolitakse taas. Ja nagu irvituseks kolimistõstuki abil, taas, nagu alati. Me vist oleme ikka totaalselt eelajaloolised, et lifti ja treppe kasutame.

Posted by afanasjev at 12:38 | Comments (0)

14. märts 2006

Surma nimi on Credit

Juba vanad roomlased teadsid, et krediitkaardid...

...on saatanast.

Täitsime äsja lõunapausi aruteluga, kust putsist Peruusse sõitmiseks pappi saada. Järgmiste kuude papp on mehele pandud. Arvutasime, et saame vist esialgu vaid sinnasõidupiletid ära osta. Kui kuskilt juurde ei voola, tuleb vist sinna jääda.

Kõige lollim: et piletid talutava hinnaga kätte saada, tuleb need kohe ära osta ehk krediitkaardi abil aprillikuine palk nullida. Broneerida ja sügisel maksta ei saa, kuigi reis on plaanis 21. oktoobril. Et nagu kiuste kogunevad kõik kulud lühikesse ajavahemikku aasta alguses, kaasa arvatud kinnisvaratehingud ja mööbli ostmine ja üldse on kõik hästi.

Peruus polekski nii paha elada, ma arvan. Eriti mägedes. Vesi läheb madalamal temperatuuril keema, õhk on kergem, lifti ei ole, trenn on garanteeritud. Ja mis peamine, kreditka kaotab ka kehtivuse ja uut ei anta. Persse, ega ma ei tahtnud seda neetud kaarti, aga muidu ei saa vajalikke asju broneerida.

Posted by afanasjev at 15:40 | Comments (0)

Proosapreemia

Lõpuks ometi sai "Kastraat Ontariost" väärilise...

...tunnustuse osaliseks. Kivisildnik pärgas seda isikliku proospreemiaga:
"kivisildniku aastpreemia

sel aastal annan ma välja
kaks proosapreemiat

piret bristolile romaani eest
sõud
ja
vahur afanasjevile romaani eest
kastraat ontariost".

http://kivisildnik.blogspot.com/

Ilma Sildnikuta oleks ikka kusine tunne küll - kõik kiidavad, aga sittagi ei anta, kui müügitulu maha arvata. Aga müügitulu lasen ma nädalaga läbi, kui sobiv kliima juhtub olema.

Posted by afanasjev at 11:09 | Comments (1)

Gaykapten

Tegin just eesti rahvale oma...

...suure homoseksuaalse rahvuskangelase, kasutades Vabadussõja väejuhti, soomusrongide ülemat Karl Partsi, kes on Eesti ajaloos oluline ka ühe ebaõnnestunud peaministri vanaonuna. Mis kuradi türaimemine see on, kui jänkidel on kauboid ja Brokebacki mägi, meil ainult poolearuline Arnold Oksmaa. Otsustav lõik valmis loetud minutite eest:

/---/Kui mu õhkamised – üks päev, veel üks päev! – oleksid vaid leidnud vastamist ammu, kui neid vajasin enamgi kui sõjas! Gennadi lähedus oli mind täitnud imelise valgusega. Igal õhtul palvetasin siis jätkumise järele, kuni jätku enam polnud. Kuni saabus lõpp, mida tundsin lähenevat kogu meie koosoldud aja./---/

Ei mingit jõuetut Õnnepalu. Pedekangelane peab olema vapper ja võitmatu. Vt ka idiootse Hiiumaa punkbändi Homod Ojas loomingut ("Suur Tõll oli pede..." kõlbab isegi 2 korda kuulata).

Posted by afanasjev at 01:28 | Comments (0)

13. märts 2006

Ebaseksuaalne mees

Seks on aut, see on kindlamast...

...ebakindlam.

http://members.chello.be/vahur.afanasjevpitsal/kurluk_ulica/kurluk_ulica_-_ebaseksuaalne_mees_demo03.mp3

Ehk et Kurluk Ulica sooritas taas odava demo. Kahju, et intrumente napib. Plokkflööt on kah Eestisse ununenud ja suupill ei ole üldse kromaatiline, et haakida.

Posted by afanasjev at 23:41 | Comments (0)

11. märts 2006

与您性交

Ennustan, et 150 aasta pärast on Riia veel kuumem...

...paik peopanemiseks. Vajalik sõnastik Ameerika turistidele (Lääne-Euroopa jaoks vt "Araabia-hiina väike taskusõnastik", Darna Bher-Lin, 2156):

What is your name? 您的名字是什么?
Are you alone? 您是单独吗?
Where is local gay club? 地方快乐俱乐部在哪里是?
How much? 多少?
Let's have a drink? 我们喝一杯?
You are beautiful? 您美丽?
Let's dance? 我们跳舞?
Do you like Raimonds Pauls? 您喜欢 Raimonds Pauls?
Can I take you home? 我可以采取您家吗?
Let's spend the night together? 我们一起度过夜?
Condom? 避孕套?

Posted by afanasjev at 13:41 | Comments (0)

Europealinna kultuurist

Küsimusele, millise fotona avab end...

...Brüssel, saab vastuse ajalehest Postimees:
http://www.postimees.ee/110306/esileht/kultuur/194624_2.php

Posted by afanasjev at 12:55 | Comments (0)

10. märts 2006

Läti keele sõnastik

Ekspressi tõlge Riga This Nightist:

is su nimi on? – Ka tevi sauc?

Sa oled kaunis – Tu esi skaista

Kas sa oled üksi? – Vai tu esi viena?

Tantsime – Padejosim

Kui palju see maksab? – Cik tas maksa?

Ma kutsun sind – Es tev izmaksaju

Võtame ühe joogi – Iedzersim

Veedame öö koos – Pavadisim nakti kopa

Ma tahan su koju viia – Es aizvedišu tevi uz majam

Kondoom – Prezervativs

No comments.

Posted by afanasjev at 12:50 | Comments (2)

9. märts 2006

Heino

Ega siis midagi,...

...Heino:

http://members.chello.be/vahur.afanasjevpitsal/kurluk_ulica/kurluk_ulica_-_heino_DEMO02.mp3

Huvitav, kas ma siia lingina saan kah panna?

Proovime:

Heino demo 02

Posted by afanasjev at 18:37 | Comments (0)

Kuulutused