« Esimene süst ja suur äri | Main | Ostke plaati »

15. oktoober 2006

Hirmul on suur munn

Postimehes kirjutab Triin Oppi, kui kole on...

...minu kodulinn öösiti.

http://www.postimees.ee/151006/esileht/arvamus/223304.php?r

"Pime ja kõle tänav, silma järgi araabia päritolu tülitavad meesterahvad, kohati lämmatav uriinihais, prügi-prügi-prügi ning räuskavad Aafrika juurtega noored – Brüsseli kesklinna kõrvaltänavad ja ühistranspordisõlmed ööpimeduses.

Kriiskav ja kummastav vastuolu. Nii nagu sageli just öösel maabuvad ebaseaduslikud sisserändajad Vahemere maade rannikuil, tulevad ühiskonna hammasrataste vahele jäänud sisserändajate hordid Brüsselis esile pimeduses, kui tavakodanik hoiab end kiivalt turvaliste koduseinte taga."

Häh. Ma ei tea, mis mul viga on, aga ise tunnen ennast Brüsseli öös ja päevas juba teist aastat järjest väga kindlalt. Pättide kokkupuutumine on kõikjal võimalik. Ausalt, mina tunnen ennast Tallinna või Tartu öös ebakindlalt. Ja põhjusega. Vähe siis ei ole tuldud ja mölisetud, kunagi ammu olen Tartus peksagi saanud. Prügi, käratsevad noored, külm linn, lagunenud majad, kitsal tänaval kihutab üksik roolijoodik... Nukker ja ohtlik on Soome lahe kaldail. Maakohti parem ei hakka meenutama.

Mis aga kõige olulisem - kordi rohkem kui Brüsseli ööloomi on põhjust karta purjus eesti kulte vanusest 18-25, nemad on reeglina kõige suuremad elu paremehed, nad ei ole isegi röövimise peal väljas, nad tahavad lihtsalt kakelda. Või mis kakelda, nad tahavad peksta. Oma pingeid välja, oma saamatust välja. Eestis on massiliselt vihaseid noori, kelle ideaal on palju pappi ja kiiresti, oma firma ja 15aastane armuke, džiip ja maja põllu peal - kuid kes ei saa munnigi, elavad üürikorteris või vanemate majas, tibi on sama vana, auto on lagunev Audi jne.

Brüsseli mustanahalistel on seda häbi ja valu palju vähem sees, või vähemalt ei paista see välja. Ehk on mustad ohtlikud USAs, aga Euroopas - tegu on valdvalt USA filmist võetud müüdiga. Mustanahalised noored mölisevad valjusti, aga nad on täiesti võimalised kõnniteel kogu kampa koomale võtma, et sa kenasti läbi pääseksid. Eestlased ei teeks seda elu sees, kui sa just ei lähe otse nende vahele, selline nägu peas, et sind ei huvita ja kui kõrvale ei tõmba, annad noaga. Põhja-Aafrika (peamiselt Maroko) päritolu moslemid (kaukaasia rassist nagu minagi) on umbes sama ohtlikud kui eesti ööloomad. Ehk üsna, aga saame hakkama.

Äh, tegelt mul ei ole mingit mõtet kirjutada, et pole midagi see Brüssel nii hull, et vastupidi ja blaa. Keegi ei usu niikuinii:) Mina igatahes tunnen ennast võrdlemisi turvaliselt.

Selge on, et PEAMISES ASJAS RÄÄGIB TRIIN OPPI õigust. Et Lääne-Euroopa sisserännupoliitika on persses. Mida praegu tehakse, on jaanalinnuvärk. Ehk sisse on lastud aina rohkem rahvast, väga palju on paberiteta, tulnud ei tea kuidas... Väga paljudel on aga paberite jaoks avaldused sees, kümme aastat näiteks - aga nad ei saa paberit. Järelikult ei saa nad ka legaalset tööd. Paberit ei anta lootuses, et kui piisavalt kaua nussida, äkki lähevad koju tagasi või uputavad ennast kanalisse või midagi. Ei lähe, ei uputa. Ja lollakam veel - endiselt lastakse rahval juurde voolata. Ikka tahekse nägu, et oleme ilgelt sõbralikud ja tulge aga. Antakse valesid signaale. Tuleks teha kahte radikaalset asja: esiteks anda püsiv töö- ja elamisluba kõigile illegaalidele, teiseks määrata mingi kuupäev, millest alates kvoot on täis ja kogu lugu. Kes hiljem tuleb, ei saa paberit, ja kui vahele jääb, saadetakse pikema jututa maalt välja. Lennukisse ja minema. Vsjoo.

Ent olemasolevaid Brüsseli karvaseid ja sulelisi nii väga peljata pole mõtet. Ei hoia need tavakodanikud midagi kiivalt koduseinte vahele. Või siis tunnen ma mittetavakodanikke...:)

Posted by afanasjev at 10.15.06 13:15

Comments

Kuulutused